Nielen o šperkoch a ich nákupe na internete

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nákup cez internet - bezpečné alebo nie?

Nakupovať cez internet alebo radšej nie? Ako sa dá zabrániť zneužitiu osobných informácií a ako predísť sklamaniu?
Nákupy cez internet sú v 21. storočí jedným z najobľúbenejších spôsobov nakupovania. Majú svoje výhody, majú však aj svoje nevýhody. Nie každý tovar je vhodné kupovať na webe.

V prvom rade treba povedať, aké sú výhody nákupu cez internet:
  • pohodlie - vyberáte si tovar usadený pohodlne vo svojom obľúbenom kresle (no áno, prípadne v práci :-) )
  • výhodná cena - internetové obchody sú lacnejšie, ako kamenné. Jednoducho preto, že majú nižšie náklady
  • možnosť výberu - z obchodu do obchodu prejdete na webe za pár sekúnd. V skutočnosti sa Vám asi nebude chieť behať po celom meste
To bolo len zopár hlavných bodov, samozrejme, dalo by sa vypočítavať ďalej, chcem sa však dostať k nevýhodám nákupu cez internet:
  • otázna dôveryhodnosť - nikdy neviete, kto sa v skutočnosti za online obchodom skrýva
  • problémy s reklamáciou - ak je majiteľ e-shopu tvrdohlavý, máte väčšinou po chlebe
  • zneužitie osobných údajov - tento bod spomíname iba teoreticky, v praxi si nedokážem predstaviť človeka, ktorý by si dovolil zneužiť dôveru svojich zákazníkov (samozrejme, možno je všetko)
Po troch rokoch skúseností s nakupovaním na internete a viac ako roku, počas ktorého pomáham prevádzkovať dva internetové obchody so šperkami. môžem zodpovedne vyhlásiť: kupovať cez internet sa oplatí, ALE IBA S ROZUMOM.
Pričom ten rozum musia mať obaja - aj predávajúci aj kupujúci :-).

Osobne som cez web kupoval už takmer všetko - od USB kľúča až po počítač a tu sú moje rady, ako neprísť k ujme:

  1. Nakupujem v obchodoch, ktorým verím - to neznamená, že musia vyzerať graficky úžasne, skvelú grafiku dnes vytvorí 15-ročný chlapec. Musia mať dobrú povesť, alebo som si ich už overil (kúpil som lacnejší tovar predtým, ako som kúpil ten drahší)
  2. Nezverejňujem čísla kreditnej karty - všetko platím buď cez tretiu stranu (napríklad Paypal) alebo si nechám tovar poslať na dobierku (veľmi obľúbený spôsob obchodovania cez internet najmä na Slovensku)
  3. Kontaktujem majiteľa obchodu - vždy keď to považujem za potrebné. Prv, než si tovar objednám, alebo následne, keď mi niečo jednoducho nie je jasné. Majiteľ obchodu je tu pre mňa, zákazníka. A musí byť rád, že ho kontaktujem. Drobný tip: Ak pošlete e-mail majiteľovi obchodu a on Vám do 48 hodín neodpovie, NENAKUPUJTE. Takému človeku jednoducho nemôžete veriť...
Nákupmi cez internet som osobne ušetril tisíce a tisíce korún (stovky a stovky eur :-) ).

Nezabúdajte, že pri nákupe cez internet platia rovnaké pravidlá, ako pri každom bežnom nákupe - Musíte dostať faktúru, máte právo nepoškodený tovar do 7 dní vrátiť bez udania dôvodu, atď.

Zákazník je teda dostatočne chránený a nákup cez internet je podľa mojich doterajších skúseností pri dodržaní základných zásad bezpečnosti a zdravého sedliackeho rozumu, bezpečný.

Internetové obchody | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014